Κλειστά καταστήματα και έλλειψη κατοικιών: Μια νέα προσέγγιση για τις πόλεις μας
Τα τελευταία χρόνια, οι πόλεις της Ελλάδας αντιμετωπίζουν δύο φαινομενικά ασύνδετα προβλήματα: την αύξηση των κλειστών εμπορικών καταστημάτων και την έλλειψη κατοικιών, ιδίως οικονομικά προσιτών. Αυτά τα φαινόμενα, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των αλλαγών στις κοινωνικές συνήθειες, έχουν οδηγήσει σε σοβαρά αστικά και κοινωνικά ζητήματα.
Τα κλειστά καταστήματα: Ένα σύμπτωμα της κρίσης
Η εμπορική δραστηριότητα έχει δεχθεί τρία καίρια πλήγματα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Την οικονομική κρίση, την πανδημία και την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, μέσω της στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Άλλωστε, στο κέντρο της Αθήνας, περίπου το 25% των καταστημάτων παραμένουν κλειστά, σύμφωνα με έρευνες. Απόρροια αυτού, η εικόνα άδειων βιτρινών, η οποία επηρεάζει αρνητικά την αισθητική των αστικών περιοχών, οδηγώντας σε κοινωνική και οικονομική παρακμή.
Η έλλειψη κατοικιών
Παράλληλα, η ζήτηση για κατοικίες, ειδικά στην Αθήνα, αυξάνεται. Η βραχυχρόνια μίσθωση μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb έχει μειώσει τη διαθεσιμότητα για μακροχρόνιες ενοικιάσεις, ενώ οι τιμές ενοικίων έχουν εκτοξευθεί. Πολλοί κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν στέγη, γεγονός που ενισχύει την κοινωνική ανισότητα και την αστική υποβάθμιση. Αντίστοιχα προβλήματα, κατ’αναλογία, απαντώνται και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.
Μία λύση που συνδυάζει τα δύο προβλήματα
Μια βιώσιμη πρόταση είναι η μετατροπή των κλειστών εμπορικών καταστημάτων σε κατοικίες. Αυτή η αλλαγή χρήσης μπορεί να ανακουφίσει την αγορά κατοικίας και να δώσει νέα πνοή σε εγκαταλελειμμένες περιοχές. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως η απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών και παροχή κινήτρων για τις αντίστοιχες επενδύσεις.
Η μετατροπή εμπορικών χώρων σε κατοικίες συχνά μπλέκεται σε περίπλοκα νομικά πλαίσια. Η απλοποίηση των διαδικασιών θα ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να επενδύσουν σε τέτοιες αλλαγές. Ταυτόχρονα, τυχόν φορολογικές ελαφρύνσεις ή ακόμα και επιδοτήσεις, μπορούν να ενισχύσουν αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες.
Τα οφέλη της αλλαγής χρήσης
Επιπλέον, η μετατροπή των καταστημάτων σε κατοικίες μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη:
• Αστική αναζωογόνηση: Περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί μπορούν να αποκτήσουν ζωντάνια, καθώς οι νέοι κάτοικοι θα αυξήσουν την τοπική δραστηριότητα.
• Προσιτή στέγαση: Με τη δημιουργία νέων κατοικιών, θα μειωθούν οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων.
• Ενίσχυση της οικονομίας: Η αξιοποίηση κλειστών χώρων θα φέρει εισόδημα στους ιδιοκτήτες.
Συμπέρασμα
Η διευκόλυνση της αλλαγής χρήσης των κλειστών καταστημάτων σε κατοικίες μπορεί να αντιμετωπίσει δύο βασικά προβλήματα των ελληνικών πόλεων: την παρακμή του λιανικού εμπορίου και την έλλειψη στέγης. Αυτή η προσέγγιση απαιτεί συνεργασία μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για πιο βιώσιμες και λειτουργικές πόλεις.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!