Ενοικίαση Σπιτιού

Για πολλούς από εμάς ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινάει η καινούρια χρονιά. Όχι ημερολογιακά αλλά ψυχολογικά.

Οι καλοκαιρινές διακοπές μόλις έχουν τελειώσει, οι τελειόφοιτοι μαθητές περιμένουν τα αποτελέσματα για το πανεπιστήμιο και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επιστρέφουν δειλά δειλά στις δουλειές τους

. Είναι ο μήνας που δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας για μια καλύτερη διατροφή, περισσότερη γυμναστική, για μια καλύτερη ζωή. Προσπαθούμε να διώξουμε πράγματα που μας ενοχλούν και μας δυσαρεστούν, κυρίως για να αλλάξουμε την ψυχολογία μας και να μπορέσουμε να βγάλουμε άλλο ένα χειμώνα.

Μέσα σε όλες τις αποφάσεις που παίρνουμε πολλές φορές είναι και η αλλαγή του σπιτιού. Νέος χώρος – νέο περιβάλλον – νέα αρχή. Είτε όμως πρόκειται για ψυχολογικούς λόγους, είτε για οικονομικούς, είτε είναι μια λύση ανάγκης, η επιλογή νέου σπιτιού αποτελεί μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Και αυτό γιατί μπορεί φαινομενικά με λίγο ψάξιμο στα άπειρα site και μεσιτικά γραφεία, να βρεις το τέλειο –που πληρεί και καλά όλες τις προδιαγραφές- σπίτι, ξεκινώντας να ζεις όμως μέσα σε αυτό να διαπιστώσεις ότι μόνο τέλειο δεν είναι αλλά σου δημιουργεί και απίστευτα προβλήματα στην καθημερινότητα σου.

Το βασικότερο πρόβλημα το εντοπίζω στην ανάθεση της εύρεσης σπιτιού σε μεσιτικό γραφείο. Για κάτι τόσο προσωπικό δεν μπορείς να πεις σε κάποιον θέλω το α, β, γ, δ και όταν το βρεις έλα να μου πεις… Είναι σαν να βάζεις την μητέρα σου να σου αγοράζει παπούτσια. Θα το έκανες? (αν η απάντηση είναι ναι τότε καλύτερα να μην διαβάσετε το υπόλοιπο κείμενο!) Η προσωπική επαφή με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και η επίσκεψη στο χώρο, θα σου δώσουν μια πρώτη εικόνα με το τι είδους άνθρωπο έχεις να κάνεις. Πόσο ενδιαφέρεται για το ακίνητο του, πως θα σε αντιμετωπίσει μελλοντικά ως ενοικιαστή, πόσο συνεργάσιμος θα είναι. Σίγουρα όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας εικόνες κ σκηνές με περίεργους ιδιοκτήτες που δεν δέχονται επισκευές στο σπίτι, που δεν θέλουν τρύπες ή πάλι από ανθρώπους πρόθυμους να αναλάβουν προσωπικά την επισκευή ζημιών κ γενικά κάθε βελτίωση στο σπίτι. Γι’ αυτό και επιμένω στην επαφή με τον ιδιοκτήτη χωρίς μεσάζοντα. Αν κάτι δεν σας κάτσει καλά στην πρώτη συνάντηση, σηκωθείτε και φύγετε (αφού πρώτα τον/την ευχαριστήσετε για το χρόνο του). Το ένστικτο τις περισσότερες φορές βγαίνει αληθινό. Πολλοί θα σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει χρόνος σήμερα, με τα περίεργα ωράρια δουλειάς και την κούραση να ψάξεις μόνος σου για σπίτι. Αηδίες. Όπως ξεκλέβεις χρόνο να πιείς ένα καφέ, για το κομμωτήριο, για να δεις μπάλα ή μια ταινία, έτσι μπορείς καθημερινά να αφιερώσεις 1-1μιση ώρα για να βρεις το κατάλληλο σπίτι.

Αφού λοιπόν περάσεις το τεστ του ιδιοκτήτη, συνιστώ ένα ενδελεχή έλεγχο των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών του σπιτιού. Και όταν λέω έλεγχο δεν εννοώ, τα κοιτάμε –α εντάξει υπάρχουν καλώδια/πρίζες, τρέχει το νερό, μια χαρά-… Εννοώ έπειτα από σύμφωνη γνώμη και του ιδιοκτήτη να έρθει ένας τεχνικός να σου πει κατά πόσο λειτουργούν όλα σωστά (αν υπάρχει και γνωστός που θα το κάνει αφιλοκερδώς ακόμη καλύτερα, να γλιτώσετε το 20-50ευρω!). Ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει έλεγχο των αναμονών για τα φωτιστικά (σε τι κατάσταση είναι, αν υπάρχει ρεύμα κτλ.), των πριζών και των διακοπτών αν λειτουργούν σωστά (τα μάτια μου έχουν δει άπειρα βραχυκυκλώματα από λάθος συνδεσμολογίες), έλεγχο των σιφονιών αν τραβούν τα νερά ή αν είναι βουλωμένα (ειδική μέριμνα για τις σωληνώσεις του πλυντηρίου ρούχων και πιάτων γιατί δεν θέλετε ξαφνικά το σπίτι να μετατραπεί σε λιμνούλα!) και τέλος έλεγχο της πίεσης του νερού σε όλες τις βρύσες αλλά και για τυχόν διαρροές. Το καζανάκι δεν μπαίνω στον κόπο να το αναφέρω. Επιβάλλεται να δείτε αν λειτουργεί! Δεν θέλετε να μπείτε σε ένα καινούριο σπίτι και να χρειαστεί να ρίχνετε νερό στην λεκάνη με το κουβά…

Για να κλείσουμε το θέμα των ηλεκτρολογικών προσέξτε το πόσες πρίζες έχει το σπίτι και σε ποιο σημείο και πόσες αναμονές έχει για κεραία, τηλέφωνο και ιντερνέτ. Καθίστε ήρεμα και σκεφτείτε τα έπιπλα σας (αν έχετε) και πως θα τα τοποθετήσετε μέσα στο χώρο για να βρείτε και το κατάλληλο σημείο για την τηλεόραση και τα υπόλοιπα συστήματα. Δορυφορικές κεραίες, καλώδια, ρούτερ είναι δευτερεύοντα πράγματα στο μυαλό σας αλλά μπορεί να σας κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη αν δεν υπάρχει η σωστή διαρρύθμιση συσκευών και πριζών. Νομίζω κανείς δεν θέλει να διατρέχουν όλο του το σπίτι καλώδια και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να φτιάχνει προεκτάσεις.

Επόμενο βήμα η θέρμανση. Εννοείται ότι το σπίτι πρέπει να διαθέτει αυτόνομη θέρμανση. Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο δεν παίζει ρόλο, προτιμώμενο όμως είναι το αέριο έπειτα από όλα τα προβλήματα που συναντάς με την διανομή πετρελαίου, την τιμή του κτλ. Ο κλιματισμός είναι ένα συν, γιατί σε βγάζει από τον κόπο του να τρυπάς τοίχους, να βάζεις κλιματιστικά και να τα βγάζεις φεύγοντας. Αν υπάρχει ήδη εγκατεστημένο κλιματιστικό καλό θα είναι να ζητήσετε μια συντήρηση του από ειδικευμένο τεχνίτη (καθαρισμό φίλτρων, έλεγχο φρέον). Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι και αυτός μεγάλο συν διότι όντας στην Ελλάδα καλό θα είναι να εκμεταλλευόμαστε τα αγαθά της χώρας μας στο μέγιστο. Με τον ηλιακό, 300 από τις 365 μέρες το χρόνο θα έχεις ζεστό νερό το λιγότερο για να πλύνεις τα καθημερινά πιάτα και να κάνεις ένα ντουζ χωρίς να χρειαστείς μπόιλερ ή θερμοσίφωνα. Μπορεί τώρα να μην σου κάνει αίσθηση αλλά σε βάθος χρόνου θα καταλάβεις τα οφέλη.

Περί κουφωμάτων δεν μπορώ να σου πω πολλά. Εξαρτάται την κατασκευή και την τοποθέτηση. Σίγουρα ένα καινούριο κούφωμα αλουμινίου με διπλό τζάμι είναι καλύτερο από τα παλιά ξύλινα με το μονό τζάμι αλλά υπάρχουν περιπτώσεις «καινούριων» κουφωμάτων τόσο άθλιας ποιότητας και κατασκευής που είναι προτιμότερο να τα ξηλώσεις και να τα πετάξεις. Σε κάθε περίπτωση κοιτάμε να δούμε αν ανοίγουν και κλειδώνουν όλα, αν τα ρολά ή τα πατζούρια ασφαλίζουν και αν υπάρχουν σήτες. Οι σήτες είναι προαιρετικές αλλά μια ερώτηση στον ιδιοκτήτη δεν βλάπτει, ίσα ίσα αναβαθμίζει λίγο το σπίτι και υπάρχουν πολύ οικονομικές λύσεις για τοποθέτηση καινούριων.

Βασικότατες ερωτήσεις, ιδιαίτερα αν μιλάμε για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις, είναι αν υπάρχει αποθήκη και χώρος παρκαρίσματος που αντιστοιχούν στο διαμέρισμα. Ειδικά για το παρκινγκ μην ξεγελαστείτε αν σας πουν κάτι του στυλ «Έλα μωρέ, δεν έχουμε πρόβλημα παρκαρίσματος, όλοι στο δρόμο το βάζουν, υπάρχει χώρος». Υπάρχει χώρος αλλά αυτός δεν είναι ποτέ διαθέσιμος για σένα! Γιατί με μαθηματική ακρίβεια ΠΟΤΕ  δεν θα βρείτε με ευκολία να παρκάρετε. Και δεν είναι το καλύτερο σου, μετά από μια γεμάτη μέρα στη δουλειά, να κόβεις βόλτα τα τετράγωνα για να βρεις που θα αφήσεις το αυτοκίνητο (δεν αναφέρω την περίπτωση του να έχεις πάει μάρκετ και να έχεις μια 10αρια σακούλες να κουβαλήσεις). Οπότε χώρος παρκαρίσματος επιβάλλεται! Στην περίπτωση μηχανής ένας στεγασμένος χώρος, στην πιλοτή της πολυκατοικίας ή κάπου αλλού, θα ήταν επιθυμητός τόσο τους χειμερινούς μήνες λόγω βροχής αλλά και τους καλοκαιρινούς λόγω του ήλιου.

Η αποθήκη είναι ένας χώρος που θα σου λύσει τα χέρια. Προτιμούμε να είναι ξεχωριστός χώρος στο υπόγειο της πολυκατοικίας ή ξεχωριστό δωμάτιο εντός σπιτιού και λιγότερο να είναι πατάρι. Πάντα σε μια μετακόμιση προκύπτει πολύ σαβούρα που δεν χρειάζεται να βγει από τις κούτες αλλά και ως γνωστοί μαζόχτρες αρνούμαστε πεισματικά να τα πετάξουμε με την δικαιολογία ότι μπορεί μελλοντικά να μας χρειαστούν. Παλιά βιβλία, ρούχα, εποχιακά διακοσμητικά και αντικείμενα, χαλιά, βρίσκουν το χώρο τους σε μια αποθήκη χωρίς να στερούνε μέρος απαραίτητο για τα καθημερινά μας αντικείμενα.

Με τα παραπάνω έχουμε καλύψει για μένα τα πιο σοβαρά θέματα που πρέπει να προσέξουμε σε ένα νέο σπίτι. Συνεχίζουμε με λιγότερο σοβαρά θέματα τα οποία όμως παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας διαβίωση σε ένα χώρο. Όπως για παράδειγμα η διαρρύθμιση και γενική εικόνα του μπάνιου και της κουζίνας. Πρόκειται για δευτερεύοντες χώρους που όμως χρησιμοποιούμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας.  Ένα άνετο μπάνιο με απλά, λιτά και όμορφα πλακάκια, ένα παράθυρο, είδη υγιεινής σε καλή κατάσταση και λευκό χρώμα (ναι έχω δει και αποχρώσεις του μπεζ, του μαύρου, του μπλε και του κόκκινου…) είναι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.  Το λευκό και μπλε χρώμα στο μπάνιο είναι επιθυμητά γιατί δίνουν την αίσθηση της καθαριότητας και του νερού. Όσον αφορά την κουζίνα μια επιπλέον ματιά στα ντουλάπια για να τσεκάρουμε σε τι κατάσταση είναι. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να μην μας αρέσουν αν είναι από παλιό ξύλο ή μπορεί να θέλουν ένα καλό καθάρισμα αλλά μην βιαστείτε να αδικήσετε το χώρο. Σκεφτείτε ότι όταν θα μπουν οι συσκευές και πιθανώς ένα τραπέζι και διακοσμητικά να αλλάξετε εντελώς άποψη. Σε περίπτωση που έχετε ήδη αγορασμένες συσκευές ελέγξτε αν χωράνε στο καινούριο χώρο. Για παράδειγμα αν έχετε εντοιχιζόμενη κουζίνα δείτε αν υπάρχει υποδοχή στο καινούριο σπίτι. Αν όχι η αλλαγή του πάγκου μπορεί να μην αρέσει σαν λύση στον ιδιοκτήτη εκτός του ότι είναι και λίγο τσιμπημένες οι τιμές όπως επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσετε καινούρια συσκευή απορρίπτεται αφού οι τιμές κυμαίνονται από 350 € και πάνω.

Έπειτα δώστε προσοχή στα πατώματα του σπιτιού. Σε τι κατάσταση είναι, αν έχουν χτυπήματα ή γδαρσίματα. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να τα επισημάνετε στον ιδιοκτήτη για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα μελλοντικά. Στα υπνοδωμάτια αν υπάρχει παρκέ θεωρείται συν γιατί κρατάει περισσότερη ζέστη. Προσέξτε μόνο πως θα τραβάτε τα έπιπλα ή τις καρέκλες με ροδάκια γιατί αφήνουν απίστευτα γδαρσίματα και προκαλούν μόνιμες βλάβες στο δάπεδο.

Προσοχή δώστε και στο χρώμα που είναι βαμμένο το σπίτι. Θα σκέφτεστε καλά τι μας λέει τώρα η τύπισσα. Σας πληροφορώ ότι πολύ ιδιοκτήτες βάφουν τα σπίτια σε τόνους μπεζ – κρεμ (μια αηδία το ξέρω…) προκειμένου να υποχρεώνουν τους ενοικιαστές φεύγοντας να βάφουν ολόκληρο το σπίτι έστω και αν έχουν μείνει ελάχιστα και δεν έχουν προκαλέσει καμία ζημιά. Γι’ αυτό αν το σπίτι είναι βαμμένο σε χρώμα διαφορετικό του λευκού, ζητήστε από τον ιδιοκτήτη είτε ένα κιλό από την μπογιά με τον κωδικό επάνω είτε μόνο τον κωδικό και την εταιρεία του χρώματος. Έτσι σε ενδεχόμενη ζημιά θα μπορείτε να βάψετε το σημείο που θέλετε χωρίς να χρειαστεί να ψάχνετε για το χρώμα που αντιστοιχεί σε αυτό που έχετε ήδη ή στην χειρότερη να βάψετε όλο το σπίτι. Θυμηθείτε. Κωδικό και εταιρεία. Οι αποχρώσεις ποικίλουν από εταιρεία σε εταιρεία. Επίσης αν θέλετε να παίξετε με χρώμα στους νέους σας τοίχους καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον ιδιοκτήτη από πριν. Η απάντηση πιθανώς να είναι «Κάνε ό, τι θέλεις αρκεί να μου το παραδώσεις όπως στο έδωσα» αλλά έχω δει και ανθρώπους που τους άρεσαν τόσο πολύ οι συνδυασμοί χρωμάτων που τα διατήρησαν και αφότου έφυγαν οι παλιοί ενοικιαστές.

Η επιλογή ορόφου όσο το δυνατόν πιο ψηλά έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Από τα βασικότερα θετικά είναι το αίσθημα ασφάλειας που σου παρέχει στο ενδεχόμενο διαρρηκτών και ο καλύτερος αερισμός και η θέα ανάλογα την περιοχή. Ωστόσο η επιλογή τελευταίου ορόφου δεν είναι πάντα καλή λύση γιατί το σπίτι μπορεί να έχει απώλειες ως προς τη θέρμανση σε περίπτωση που δεν έχει γίνει καλή μόνωση ή τους καλοκαιρινούς μήνες να βράζει. Προτιμούμε ενδιάμεσους ορόφους από β όροφο και πάνω! Στο θέμα της θέας ενός σπιτιού παίζουν ρόλο και τα μπαλκόνια που θα έχει. Ένα μεσαίου μεγέθους μπαλκόνι σου επιτρέπει να κάθεσαι έξω τους καλοκαιρινούς μήνες, να έχεις χώρο να απλώσεις την μπουγάδα εκτός σπιτιού, να έχεις μια βοηθητική ντουλάπα με εργαλεία ή καθαριστικά, κοκ.

Τέλος στις προαιρετικές επιλογές μπορούμε να συνοψίσουμε το πόσο κοντά υπάρχουν συγκοινωνίες στο σπίτι, σε ποια περιοχή είναι και τι προσφέρει από θέμα καταστημάτων.  Βλέποντας το πόσο έχει φτάσει η τιμή της βενζίνης, το να υπάρχει κοντά στο σπίτι στάση του λεωφορείου (ή μετρό/ηλεκτρικός για την Αθήνα) είναι από τα θετικά που δεν προσπερνάς εύκολα. Δεν είναι βασικό αλλά πολλές φορές σου λύνει τα χέρια. Το θέμα της περιοχής έχει να κάνει και με την ηλικία και την κατάσταση που είσαι. Δηλαδή αν έχεις οικογένεια και παιδιά, μια περιοχή κοντά σε σχολεία, με πάρκα και γήπεδα αποτελεί μεγάλο ατού γιατί περιορίζονται οι καθημερινές μετακινήσεις. Αντιθέτως αν είσαι μικρότερος σε ηλικία οι συγκεκριμένες περιοχές πιθανώς δεν είναι κατάλληλες για εσένα γιατί το σχολείο προϋποθέτει φασαρία από πιτσιρίκια που τρέχουν και φωνάζουν, το κουδούνι που χτυπάει ανά 45λέπτο, μπάλες μπάσκετ, σκυλιά που γαβγίζουν… Όχι δεν είναι και το πιο ευνοϊκό μέρος να κοιμηθείς, ειδικά αν έχεις γυρίσει ξημερώματα και έχεις πιει και κατιτίς παραπάνω το προηγούμενο βράδυ! Όσον αφορά τα καταστήματα, έλα παραδέξου το… Καταλαβαίνεις και συ τι ευκολία είναι να έχεις κοντά ένα σουπερ μάρκετ, ένα φούρνο, ένα κρεοπώλη και ένα μανάβη!

 blog